Zadelmak maken

In de paardenwereld brengt de term ‘zadelmak’ soms nogal wat verwarring. Het kan betekenen dat het paard de beginselen van het rijden kent, het kan echter ook betekenen dat het paard ooit eens een zadel op heeft gehad. Het is dus altijd goed om door te vragen, indien iemand het heeft over een ‘zadelmak’ paard.

In onze visie is een paard zadelmak, zodra hij een ruiter kan laten opstijgen, de beginselen van het sturen kent en kan stappen en draven onder het zadel, en het liefst ook galopperen.

Tijdens het proces van het zadelmak maken, krijgt het paard veel nieuwe ervaringen en indrukken. Als dit teveel stress of angst oplevert, of teveel prikkels met zich meebrengt, kn dit bij het paard leiden tot ongewenst gedrag. In het geval van het paard is dit over het algemeen ‘Flight or Fight’, oftewel ‘vluchten of vechten’. Dit is voor het paard een overlevingsstrategie.

Wij zijn van mening dat als alle facetten van het zadelmak maken in verschillende fases worden aangeboden, op een voor het paard begrijpbare methode, dat we da weinig tot geen ongewenst gedrag gaan zien. Stressvrij leren is in de psychologie van paarden (en ook mensen) niet mogelijk, echter kunnen we wel zorgen dat het stressniveau het leervermogen triggert, maar geen paniek veroorzaakt. Dat is een wezenlijk verschil.

De grootste winst is te behalen in de voorbereiding. Als een jong paard voldoende bespiering en balans heeft om een zadel en een ruiter te kunnen dragen en daarmee ook nog wendingen te kunnen maken, zal dit uiteraard minder stress opleveren en het vertrouwen vergroten.

Een paard dat nog niks kent, is over het algemeen eenvoudiger zadelmak te maken, dan een paard dat al negatieve associaties heeft met het proces of met het rijden. Echter kunnen we u in beide gevallen helpen. De sleutelwoorden hierin zijn tijd, wederzijds vertrouwen en begrip. Dat vraagt in sommige gevallen enig geduld, maar dit geeft veel meer resultaat op de langere termijn.

Tevens moeten we in het beleren van paarden rekening houden met de anatomie en het groeiproces van paarden. Dit betekent niet dat er niet met een jong paard gewerkt kan worden. Wij kunnen u helpen met een trainingsplan op maat voor uw jonge paard.